fredag 13 september 2013

Pacific Film Archive



Jag valde att studera på UC Berkeley p.g.a av flera skäl, t.ex dess rykte, närheten till San Francisco, intressanta kurser, men ett annat starkt skäl var the Pacific Film Archive. Det är ett av USA:s främsta filmarkiv och innehåller t.ex världens största samling av japanska filmer utanför Japan. Två andra styrkor är specialiseringen på sovjetisk/östeuropeisk film samt verk av Bay Area-filmskapare (efter New York anses SF vara USA:s främsta avant garde-näste). När jag letade kurser blev jag direkt lockad av en praktik som ges på PFA, här var äntligen en chans att få befinna mig på insidan av en sådan organisation.

När jag skriver detta har min praktik inte riktigt börjat ännu, min lärare har mestadels berättat om PFA, dess historia, och vad vi i praktik-gruppen (ca 10 personer) kan förvänta oss i höst. Vi kommer att framförallt bidra till arkivet genom att skapa filer av texter och recensioner om filmer och filmskapare. Man kan ju undra om detta verkligen är nödvändigt i dessa Internet-tider? Men som min lärare har påpekat så är nätet opålitligt då det som existerar idag kan imorgon försvinna.

Som praktikanter så får vi rätt bra förmåner bl.a att vi går gratis (i mån av plats) på filmvisningar. Detta blir alldeles utmärkt nu när Pasolini-serien snart går igång som innehåller totalt 17 filmer. Teorema (1968) och Matteusevangeliet (1964) har jag länge velat se. Dessutom har PFA en liten biosalong som vi får utnyttja ifall det finns ett verk i deras samling som vi vill se. Jag vill luska fram vad som är det mest superexklusiva i deras samling och sedan se denna filmen. En text om detta utlovas ifall det är något någorlunda intressant som dammas av från arkiven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar