fredag 13 september 2013

Captain Phillips (2013)



Av en slump stötte jag tidigare i veckan på sidan Gofobo.com. Där listas diverse gratis previews som arrangeras i USA, däribland i San Francisco. Jag hade tur nog att få tag på biljetter till Paul Greengrass nya film Captain Phillips, en visning som skulle ske på biografkedjan AMC:s lokaler i centrala SF. En del av lockelsen var också att äntligen få se en film på en multiplex då AMC inhyser lokaler i ett köpcentrum. När jag och min vän Erik ställde oss i kö kunde jag inte undvika att vara lite avundsjuk på personerna i kön bredvid; den var för Gravity (2013, Alfonso ).

Captain Phillips är baserad på en sann historia om en amerikansk kapten som blev tagen som gisslan av pirater utanför Somalias kust. Det känns naturligt att Paul Greengrass fick uppgiften att filmatisera berättelsen då han sen tidigare gjort United 93 (2006)  men är förmodligen mer känd för att gjort The Bourne Ultimatum (2007). Den stora överraskningen är dock att Tom Hanks spelar titelkaraktären. Inget ovanligt med att se honom som en leading man, utan det är snarare att det är så sällsynt att se honom i actionfilmer. Saving Private Ryan (1998) är undantaget, och Robert Langdon-filmerna är definitivt spänningsfilmer, men i Captain Phillips gör han nog sin mest fysiska roll. Här är han, till skillnad från Spielbergs film där han var yngre och spelandes en soldat, mer en "verklig" människa. Det finns delar där han är halvnaken och det syns att han inte försöker få in en fot i Expendables-franchisen. En jämförbar skådis i ungefärlig ålder och med samma all-americaness, Bruce Willis, hade gett den här karaktären och filmen en annan typ av aura.

Filmen är vad som kritiker ibland kallar för "tät". I det här fallet är ordet användbart då jag fortfarande inte kan komma på någon tillstymmelse till en subplot; det hela handlar enbart om hjältens svävande mellan liv och död. Vi får inga flashbacks och trots att en känd skådespelerska som Catherine Keener spelar hans fru, så ges hon inget utrymme som helst i filmen förutom en kort scen i början.

De fyra skurkarna porträtteras rätt endimensionellt men de ges ögonblick när den får visa medmänsklighet. Därför är deras skådespeleri i klass med Hanks då de får så mycket mindre att arbeta med. Det är i synnerhet imponerade hur pass bra dom står upp mot en sådan star persona då alla fyra är debutanter.

Captain Phillips är värd att kolla upp ifall man vill se Tom Hanks i en häftigare typ av film än de han brukar figurera i, och även om man uppskattade Argo (2012, Ben Affleck) och Zero Dark Thirty (2012, Kathryn Bigelow).

4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar